Genel Bilgiler
Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Tanımı:
- Öğrenci Öğrenim Hareketliliği, Yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin, öğreniminin bir bölümünü kurumlararası anlaşma ile ortak olunan yurtdışındaki yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesini ifade etmektedir. Öğrenci Öğrenim hareketliliği faaliyeti, ECHE ve Yükseköğretim kurumunun var olan kurumlararası anlaşmaları çerçevesinde gerçekleştirilir.
Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliğinin Süresi:
- Hareketlilik, her bir öğrenim kademesi için ayrı ayrı geçerli olmak üzere 2 ilâ 12 ay arasında bir süre (1, 2 veya bazı ülkelerin sistemlerine göre 3 dönem) olabilir. Öğrenim hareketliliğinde dönem araları (sömestr tatilleri) ve resmi tatiller kesinti olarak kabul edilmez.
Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Hakkında Önemli Bilgiler:
- Öğrenci öğrenim hareketliliği yalnızca kurumlararası anlaşma yapılan yükseköğretim kurumu ile gerçekleştirilebilir. Uluslararası anlaşmalara ulaşmak için tıklayınız.
- Anlaşmalı üniversitelerin web siteleri ziyaret edilerek tercih edilecek üniversitelerin nominasyon ve başvuru tarihleri incelenmelidir. Nominasyon ve Başvuru tarihi geçmiş olan üniversitelerin tercih edilmemesi gerekmektedir.
- Nihai karar, karşı kurum / üniversite tarafından verileceği için öğrenim hareketliliğinizi kazandığınız üniversitede gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğiniz kesin değildir. Bu nedenle karşı kurumlar tarafından kabul edilememe durumlarında başvuru formunda tercih ettiğiniz diğer üniversitelere aday gösterilme sürecine girilecektir.
- Başvuru formunu doldururken öğrenim görmek istediğiniz yükseköğretim kurumlarını dikkatli bir şekilde tercih ediniz.
- Öğrenci bir dönem için aldığı toplam 30 AKTS (ECTS)’lik derslerin en az 1/3’ünü (10 ECTS ve üzeri) başarmak zorundadır.
Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği’ne Başvuru Kriterleri:
Harekete katılabilmek için öğrencilerin aşağıdaki asgari şartları sağlamaları gerekmektedir:
- Üniversitemizin kayıtlı, tam zamanlı ve aktif öğrencisi olmak;
- Önlisans ve Lisans öğrencileri için 2,20; Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri için 2,50 veya üstü genel not ortalamasına sahip olmak.
- Yabancı dil puanının 50 ve üstü olması gerekmektedir. AFSÜ Dil Sınavı, AKÜ Dil Sınavı ile ÖSYM ve YÖK tarafından yapılan veya eşdeğerliliği kabul edilen yabancı dil sınavları – YDS, e-YDS, YÖKDİL, TOEFL – kabul edilmektedir. Dil puanının seviyeleri için tıklayınız.
- Başvurunun yapılabilmesi için ilanın aktif olması gerekmektedir. İlanlar, websitemizin “Duyurular” kısmında yer almaktadır.
Başvuru için Gerekli Belgeler:
- Başvuru Formu
- Öğrenci Belgesi
- Transkript
- Yabancı Dil Sonuç Belgesi
Puanların Hesaplanma Kriterleri:
Puanların hesaplanma kriterleri için tıklayınız.
Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği’ne Seçim Kriterleri:
- Öğrenci seçimleri, asgari şartları sağlayarak başvuruda bulunan öğrenciler arasından, puanların en yüksekten aşağıya doğru sıralanmasıyla gerçekleştirilir. Akademik başarı ve yabancı dil sonucu ortalamasına ilave olarak; başvurularını değerlendirmede kullanılacak değerlendirme ölçütleri ve puanları için tıklayınız.
Hibe Miktarları:
- 2020 Projesi Kapsamında Gidilen Ülkelere Göre Aylık Hibe Miktarları için tıklayınız.
- 2021 Projesi Kapsamında Gidilen Ülkelere Göre Aylık Hibe Miktarları için tıklayınız.
- 2022 Projesi Kapsamında Gidilen Ülkelere Göre Aylık Hibe Miktarları için tıklayınız.
- 2023 Projesi Kapsamında Gidilen Ülkelere Göre Aylık Hibe Miktarları için tıklayınız.
- 2024 Projesi Kapsamında Gidilen Ülkelere Göre Aylık Hibe Miktarları için tıklayınız.
NOT: Öğrenciler hibe almadan da asgari kriterleri yerine getirerek, gerekli kontenjan olduğu taktirde Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği’nden yararlanabilirler.
Ek Hibe Desteği
- Dezavantajlı katılımcılara, hak ettikleri hibeye ek olarak ilave hibe desteği sağlanabilecektir. Özel ihtiyaç desteği sahibi katılımcı seçildikten sonra, katılımcının ek hibe talebi varsa, yaklaşık ek masrafları belirlenir ve Merkezden ilave hibe talep edilir. Başvuru formuna ek olarak, engel durumuna ve düzeyine ilişkin bilgileri veren belgeleri eklenir. Talep edilen hibenin nedenleri, engelli katılımcının faaliyete katılımını mümkün kılma amacıyla doğrudan ilişkili olmalıdır.
- Özel İhtiyaç Desteği hibe başvuru formuna ulaşmak için tıklayınız.
Hibeler Hakkında Bilgilendirme:
- Öğrencilerin faaliyet süreleri ve hibeleri, faaliyet başlamadan önce tahminî olarak hesaplanır. Faaliyet sona erdikten sonra gerçekleşen kesin süreler ve hibeler tekrar belirlenir. Bir öğrenci, her bir eğitim-öğretim kademesinde (ön lisans/lisans, yüksek lisans, doktora) öğrenim ve staj hareketliliğinden toplam 12 aya kadar hibe alabilir ve hibe almasa bile faaliyetlerden toplam 12 ay yararlanabilir.
- Erasmus+ Öğrenim Hareketliliğin 2 aydan az olması durumunda, bu hareketlilik için hibe ödemesi yapılmaz. Buna ek olarak; Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği’nde başarısız olan öğrencilerin faaliyet günü sayısının %30’una kadar hibelerinde kesinti yapılır. Öğrenci bir dönem için aldığı toplam 30 AKTS (ECTS)’lik derslerin en az 1/3’ünü (10 ECTS ve üzeri) başarmak zorundadır. Başardığı derslerin kredi toplamı 6-9 AKTS (ECTS) olması halinde toplam hak ettiği hibenin %10’u hareketlilik dönüşünde kesilir. Başardığı derslerin kredi toplamı 1-5 AKTS (ECTS) olması halinde toplam hak ettiği hibenin %20’si hareketlilik dönüşünde kesilir; ve eğer öğrenci hiçbir dersten geçememişse yani %100 akademik başarısızlık durumunda toplam hak ettiği hibenin %30’u kesilir.
- Teknik sebepler haricinde online AB / katılımcı anketini doldurmayan öğrencilere toplam nihai hibenin %20’si tutarında kesinti yapılır.
- Hareketliliğe katılımı kanıtlayan belgelerin (katılım belgesi veya bunun yerine geçebilecek dönüş sonrası transkript) teslim edilmemesi durumunda hareketlilik geçersiz sayılır. Öğrenciye hibe ödenmez ve başlangıçta ödenen hibeler tahsil edilir.
- Erasmus+ kapsamında hareketlilik faaliyetinden faydalanan öğrencilerin hibeleri 2 taksitte Euro olarak ödenir. İlk ödeme, öğrenci hareketliliği için belirlenen toplam hibenin %70’ini oluşturmaktadır. Hareketlilik öncesi, Learning Agreement imzalandıktan sonra ve hedef ülkeye varış teyidi alındıktan sonra öğrenciye hibe tahsis edilir. İkinci ödeme ise, kalan %30’u oluşturmaktadır. Hareketlilik sonunda, öğrencinin teslim edeceği belgeler incelendikten sonra ve zorunlu online AB / katılımcı anketi doldurduktan sonra öğrenciye hibe tahsis edilir.
GEREKLİ BELGELER İÇİN TIKLAYINIZ
Okunma Sayısı: 711