Gitmeden Önce Yapılması Gereken İşlemler

Gitmeden önce, başvurmayı düşündüğünüz üniversitelerin;

  • Başvuru şartlarını incelemeli,
  • Dil şartlarını (eğitim dili, istenen dil seviyesi, gerekli ise dil sertifikası alınması, vb.) öğrenmeli,
  • Erasmus öğrencileri için belirlenen başvuru tarihlerini incelemeli,
  • Bu aşamaları tamamladıktan ve asil olarak seçildikten sonra; Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü olarak sizin gideceğiniz üniversiteye yazarak Erasmus öğrencisi olarak sizin seçildiğinizi bildirecektir. Karşı kurumların Erasmus+ öğrenci başvurularında istedikleri belgeler (CV, transkript, konaklama formu vb.),  ülke – üniversite özelliklerine göre farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle, gideceğiniz üniversitenin başvuru aşamasında istediği belgeleri ilgili üniversitenin web sitesinden öğrebilirsiniz.

Online Learning Agreement

  • Learning Agreement belgesi bilgisayar ortamında doldurulmalı, üzerindeki onay imzaları tamamlanmış olmalıdır. Belgenin gideceğiniz kurum / üniversiteden tarafınıza e-mail ile iletilmiş taranmış kopyası – daha sonra orjinalini getirmek şartıyla- kabul edilmektedir. Belge İngilizce dilinde yazılmalıdır. Learning Agreement belgesi için tıklayınız. Örnek / Taslak Learning Agreement Belgesi için tıklayınız. Bu belge, sizin daha kolay hazırlayabilmeniz için hazırlanmıştır. Lütfen açıklamaları dikkatlice okuyunuz.

Acceptance Letter

  • Başvuru işlemlerini tamamladıktan sonra karşı kurum size Acceptance Letter (Kabul Mektubu) gönderecektir. Karşı kurum tarafından bu belgenin gönderilmesi süreç alabilir. Karşı kurumdan orijinal/asıl kopyanın e-mailinize gönderilmesini isteyiniz. Acceptance Letter almadan vize işlemlerinize başlamanız mümkün değildir.

Banka Hesabı

  • Açtıracağınız Vadesiz Euro hesabı mutlaka kendi adınıza olmalıdır. Buna ek olarak; gideceğiniz ülkede seçeceğiniz bankanın şubesi olup olmadığını araştırın ve para transfer işlem ücreti ve süreleri hakkında bilgi edinin. 

Sigorta

  • Gitmeden önce, orada bulunacağınız dönemi kapsayacak sigorta yaptırmanız gerekmektedir. Bu sigorta belgesi vize işlemleri sırasında da gerekli olmaktadır. Bu nedenle, Sigorta poliçesi mutlaka yurtdışında olacağınız kapsayacak şekilde düzenlenmelidir. Sigortayı yaptırmadan önce Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’ne gelip kontrol ettirmeniz sizin faydanıza olacaktır. Sigorta poliçeniz, İngilizce ve Türkçe kopyalarını içermelidir. İmzalı ve mühürlü olmak zorundadır.
  • Sigortanız, Seyahat, Sağlık ve Kaza Sigorta alanlarını kapsamalıdır.

Pasaport

  • Öncelikle eğer pasaportunuz yoksa veya süresi dolduysa, yeni pasaport çıkartmanız için Fakülte / Yüksekokul / Enstitü Öğrenci İşlerinden “Öğrenci Belgesi” almalısınız.

Vize

  • Gidilecek ülke için vize almak gerekebilir ve her ülkenin vize koşulları farklıdır. Bu nedenle ilgili ülkenin Konsolosluğuna başvurulması gerekmektedir. Vize işlemlerinde yaşanan gecikmeler ve aksaklıklar vb. durumlar göz önünde bulunarak, vize işlemlerinizi en kısa zamanda yapmanız sizin lehinize olacaktır.
  • Vize almak için Birimimizden size, “Vize Yazısı” temin edilecektir. Acceptance Letter, Sigorta Belgesi ve Vize Yazısı ile Konsolosluktan vize başvurusunda bulunacaksınız. Her ülkenin vize için istediği belgeler değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, vize için başvuracağınız Konsolosluğun web sitesini inceleyiniz. Sizden istenen gerekli belgeleri öğrenmeniz gerekmektedir.

Hibe Sözleşmesi

  • Bu aşamalar tamamlandıktan sonra, öğrenciyle hibe sözleşmesi imzalanır. Hibe sözleşmesinin hazırlanıp, imza/mühür sürecinin tamamlanmasından sonra size e-mail ile sözleşmenin hazır olduğu bilgisi verilmektedir. Daha sonra birimimize gelerek kendiniz imzalayarak sözleşme tamamlanır. Hibe sözleşmesinin üç kopyasını imzalayarak süreci tamamlıyorsunuz. Kopyaların bir tanesi size verilmektedir.
  • Hibelerin ilk ödemesi, toplam hibenin %70’ini oluşturmaktadır. Hedef ülkeye varış teyidi alındıktan sonra hibe tahsis edilir. İstenen belgeleri birimimize temin ettikten sonra ve başarılı olduktan sonra hibenin kalan %30’luk kısmı tahsis edilecektir. 

OLS Sınav Belgesi

  • Online Linguistic Support (OLS), Yükseköğretimde öğrenci hareketliliği faaliyetlerinden yararlanacak öğrenciler için Avrupa Komisyonu tarafından sunulan sistemin adıdır. OLS Sınavı, öğrencilerin seçilmiş olma durumlarını etkilememektedir. Faaliyet öncesi ve (istenirse) faaliyet sonrası yapılan sınavlar, öğrencinin faaliyetleri süresince dil yeterliliklerinde meydana gelen değişimi gözlemlemek amacıyla yapılmaktadır. Bu bağlamda, OLS sınavları hareketliğe seçim aracı olarak kullanılmaz.
  • Dil sınavına girdikten sonra öğrenciler, faaliyetlerine başlamadan önce kendi isteklerine bağlı olarak çevrimiçi dil kurslarına katılabilirler.
  • e-mailinize gelen linke tıklayarak OLS Sınavı için EU Academy sistemine kayıt olmanız gereklidir. Gerekli aşamaları takip ederek, sisteme üye olduktan ve dil seviyenizi ölçen bir sınava girdikten sonra, “Certificate of English Placement Test” linkine tıklayarak, sertifikayı erasmus@afsu.edu.tr e-mail adresine göndermeniz gereklidir.

 

NOT: Gideceğiniz kurum ile iletişime geçerek gideceğiniz şehir / konaklama yeri hakkında bilgi edinmeniz ve tavsiye almanız, gitmeden önce faydalı olacaktır. Buna ek olarak; hareketliliği gerçekleştirmeden önce, eğer varsa Üniversite harçlarını yatırması gerekmektedir.

 

GEREKLİ BELGELER İÇİN TIKLAYINIZ